ELEV

Mental sundhed, økonomi eller grænser?

Her får I inspiration til, hvad jeres video skal handle om.

Her på siden finder I information, som I kan bruge til jeres videoer. Måske får I lyst til selv at undersøge emnerne nærmere, eller måske finder I på jeres helt eget emne. Kun fantasien sætter grænser. Hvis I vil vide mere om konkurrencen, så kan I læse mere her.

Klik på kasserne herunder for at folde dem ud og blive klogere.

Sundhed

Her kan I blive klogere på, hvordan puff bars påvirker kroppen og hjernen.

Nikotin påvirker hjernen.

Menneskehjernen er først færdigudviklet, når man er voksen. Det betyder, at jeres hjerner er særligt sårbare overfor påvirkning – som for eksempel nikotin, stoffer og rusmidler.  

-Det tænker man måske ikke over, hvis man først er faldet i. Nikotin stimulerer nemlig hjernens belønningscenter. Det er det sted, der får os til at føle glæde og velbehag. Det frigiver dopamin, som giver samme følelse, som når du spiser din livret eller kysser en, du godt kan lide.

Til gengæld er det meget nemt at blive afhængig af nikotin. Og hvis man udsætter kroppen for nikotin i lange perioder, kan det have langvarige konsekvenser som angst, depression og stress. Det bliver også virkelig svært at koncentrere sig, fordi kroppen vænner sig til nikotinen – og vil have mere.

Måske skal jeres video handle om de sundhedsskadelige effekter ved puff bars?

Økonomi

Der er sikkert mange ting, I drømmer om at købe. Måske en Playstation 5, nyt tøj eller en ny telefon?

Puff bars virker måske ikke særlig dyre. Men hvis man bliver afhængig, kan man ikke bare stoppe igen. Og så skal der betales mange gange.

Hvis du lader være med at købe puff bars i en kort periode, får du hurtigt råd til biografbilletter eller den nye Playstation.

Hvis du lader være med at købe puff bars i et helt år … ja, så sætter vist kun fantasien grænser.

Måske skal jeres video handle om glæderne ved ikke at spilde sine penge på puff bars?

Klima og bæredygtighed

Her kan I læse om, hvordan produktionen af puff bars påvirker klimaet og kloden.

Man ved faktisk endnu ikke hvor meget, produktionen af puff bars påvirker klimaet og kloden.

Men tænk lige over det her:

Produktion af cigaretter er ekstremt ressourcekrævende. Der skal nemlig bruges en masse vand og træ. Faktisk regner man med, at tobaksrygning er årsag til cirka 70 procent af skovrydningerne i Malawi.

Tænk så på, at puff bars ikke engang er lavet af papir og tobak. De består blandt andet af både elektronik og plastik. Derudover foregår produktionen i udlandet, så puff bars skal fragtes laaaangt med enten fly eller skibe for at komme til Danmark.

Og prikken over i’et? Du har sikkert gættet det: puff bars skal smides ud, når de er brugt. De bliver altså meget, meget sjældent genbrugt, og dét er et problem.

Skal jeres video handle om, hvordan produktionen af puff bars er skadelig for både klima og klode?

Grænser

Her kan I læse om, hvorfor det kan være svært at sætte grænser, når man bliver tilbudt en puff bar.

Langt de fleste prøver første gang en puff bar, når de er sammen med nogen, de kender. Det kan for eksempel være efter skole eller til en fest.

Det skyldes, at det betyder noget for mennesker at passe ind. Hvis vennerne bruger puff bars, kan det være svært at sige nej.

Men der er mange gode grunde til at sætte grænser for sig selv. Det viser, at du tør stå ved dig selv og dine egne værdier. Én ting er nemlig sikkert: hvis du først går i gang, kan det blive mere end almindeligt svært at stoppe igen.

Skal jeres video handle om, hvorfor det er svært at sætte grænser og sige nej til puff bars? Måske I også har gode råd til, hvordan man alligevel får sagt fra.